marți, 13 mai 2014

Ce arome ne aduc aminte de copilărie

        Mirosul de iarbă proaspăt tăiată şi mirosul gogoşilor se numără printre cele 40 de arome care au puterea de a ne transporta într-o clipă în perioada copilăriei „presărate” cu vacanţe la bunici. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ Primii ani uitaţi ai copilăriei: de ce pier amintirile noastre? 
            În urma unui studiu efectuat cu participarea a 2.000 de persoane, cercetătorii britanici au aflat că în topul aromelor care stimulează deschiderea „sertarelor“ cu amintiri se află şi mirosul ierbii proaspăt tăiate, al vatei de zahăr şi al ploii pe asfaltul încins. De asemenea, aromele de lavandă şi de mentă au fost, cel mai adesea, asociate cu prezenţa bunicii, pe când mirosurile de benzină, de grajd şi de apă de colonie bărbătească au făcut trimiteri la prezenţa masculină a bunicului.  Cercetarea, sponsorizată de parcul Disneyland Paris, a marcat lansarea noii sale atracţii pentru vizitatori, „Ratatouille – Aventura”, care va fi, de fapt, o bucătărie cu piese supradimensionate, în care vizitatorii se vor putea simţi la fel de mici precum talentatul şoricel cu aspiraţii de bucătar din filmul cu acelaşi nume. 
                Din declaraţiile celor care s-au ocupat de studiu reiese că opt din 10 persoane intervievate se întorc în trecut atunci când simt un anumit miros, 70% dintre aceştia „călătorind” spre amintiri frumoase şi fericite.  „Într-o mare măsură, mirosurile evocă amintiri şi emoţii puternice. Scene întregi din trecut sunt readuse la viaţă de un simplu iz al unei arome de mult uitate. Fie că vorbim despre o vacanţă la mare, de o vizită la ţară sau de o plimbare pe o vreme însorită prin pădure, anumite note mirositoare ne propulsează din nou acolo, în amintirea aceea, prin simpla recreere a experienţei senzoriale”, a precizat profesorul şi expertul senzorial Barry Smith, care a colaborat cu parcul Disneyland din Paris pentru proiectul „Ratatouille – Aventura”. Studiul a scos la iveală faptul că amintirile din copilărie ne influenţează puternic acţiunile din viaţa de adult.Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu